Programul de leadership al școlii
Suntem o școală LEADER IN ME din anul 2018 in colaborare cu Transylvania College din Cluj-Napoca. Acest proiect de leadership este implementat atât in modul de lucru al profesorilor, cât și al elevilor, toți fiind instruiți in The 7 Habits of Highly Effective People, un program foarte eficient de schimbare a paradigmelor gândirii și aplicat in educația elevilor de zi cu zi .
Implementarea acestui program educaţional, sprijină o nouă generaţie de copii care vor fi formaţi în spiritul competențelor secolului XXI, oferindu-le oportunitatea de a deveni liderii de mâine, cetăţeni pregătiţi pentru a face faţă cerinţelor acestei lumi, în plin proces de globalizare. Peste ani, tinerii pe care îi formăm azi ne vor reprezenta în lumea întreagă!
Sunt 5 mari paradigme care însoțesc actul educativ zi de zi :
- Oricare dintre noi poate fi un leader.
- Toți avem un potențial de dezvoltare neexplorat.
- Schimbarea începe cu mine.
- Profesorii susțin elevii să-și găsească singuri modalitatea cea mai eficientă de învățare.
- Educația dezvoltă persoana în toată plenitudinea ei.
Activități extracurriculare și de afterschool
La Școala Gimnazială Internațională Baia Mare, activitățile extra-școlare fac parte integrantă din oferta educațională, fiindcă avem convingerea că acestea contribuie, cel puțin în mod egal cu programa clasică, la dezvoltarea psihică, fizică și senzorială a copiilor noștri.
Deoarece suntem o Școală Internațională, cu deschidere spre multiculturalism și plurilingvism, majoritatea atelierelor se desfășoară in limbi străine.
Atelierele și programul de afterschool cuprind următoarele componente:
- Limbi străine (engleză și germană);
- Educație prin artă;
- Teatru și artă oratorică;
- Muzică și mișcare: dans/cor;
- Ore de pian (individual);
- Științe, IT și noi tehnologii;
- Tenis;
- Înot in piscina școlii;
- Activități de permacultură și grădinărit.
Proiectul Creștem Grădinescu
Proiectul Creștem Grădinescu câștigat de școala noastră, finanțat de Kaufland România și susținut de Institutul de Permacultură din România are scopul de a crea grădini urbane comunitare in interiorul școlii noastre.
Proiectul a promovat de la debutul său cultivarea unei atitudini conștiente, constructive față de mediu, astfel că, prin fiecare activitate desfășurată s-a marșat pe practici sănătoase în raport cu mediul, educarea copiilor in scopul protejării mediului, dar și organizarea de ateliere de grădinărit alături de elevii școlii noastre .
Printre activitățile noastre se numără:
- Educație, instruire, formare;
- monitorizare și cercetare;
- cultivare legume, fructe in regim de permacultură;
- managementul deșeurilor ;
- adăposturi pentru viețuitoare ;
- reciclare creativă.
Acest proiect este adresat în primul rând elevilor școlii noastre, dar este deschis și comunității băimărene. Implicarea locuitorilor, dezvoltarea și continuarea proiectului vor fi asigurate prin organizarea de evenimente, lecții demonstrative, concursuri, vizite organizate, ateliere pentru realizarea de obiecte specifice grădinaritului din materiale reciclabile, activități de informare pentru cei care doresc să se inițieze in permacultură/agricultură sustenabilă, prin punerea la dispoziție a ghidului grădinii-laborator.
Tabere de limba engleză
Școala noastră organizează in fiecare vară programe de studiu intensiv al limbii engleze in centre educaționale din alte țări. Scopul acestor tabere este acela de a îmbina plăcutul cu utilul. Prin aceste tabere de vară de studiere a limbii engleze intensiv, elevii își exersează limba și cunoștințele, se stimulează capacitatea de adaptare rapidă a elevilor la un mediu nou, se dezvoltă simțul orientării, responsabilității, și elevii pot socializa cu elevii din țara gazdă.