Proiectul Creștem Grădinescu

Programul „Creștem Grădinescu” este un instrument de finanțare  lansat de Kaufland România și implementat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România.

În cadrul Programului sunt susținute școli, grădinițe, organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă civică din București și din țară ce doresc să  implementeze grădini și ferme urbane. Programul vine și în sprijinul proiectelor de grădinărit urban comunitar și agricultură urbană în desfășurare.

Școala Internațională Baia Mare este beneficiar al acestui proiect implementat în anul 2019.

oaza urbana final

Crearea unei “oaze urbane” a fost motivația pentru care școala a participat și câștigat proiectul Creștem @Grădinescu, iar scopul acestui program este acela de a  stabili o conectivitate în interiorul și in exteriorul grădinii cu elementele existente, de a crea cadrul pentru desfășurarea unor studii legate de biodiversitatea urbană, de comportamentul speciilor in spațiul citadin, de a experimenta noi tehnici și metode de aplicare a permaculturii, dar totodată și schimburi de experiență cu școli, grădinițe, grupuri de inițiativă, ONG-uri care au implementat programul Grădini Urbane Comunitare.

Din 2019 și până în prezent s-au derulat o sumedenie de activități de grădinărit urban, ateliere de permacultură, vizite la mici producători locali de legume și fructe în scopul schimbului de experiență. Printre cele mai importante vizite s-a numărat cea de la Grădina din Deal , o afacere de familie dintr-o localitate în apropierea Băii Mari care cultivă de câțiva ani legume, fructe și plante ornamentale într-un mod cât mai natural, folosind doar îngrășământ natural sau certificat ecologic, dorința lor cea mai mare fiind certificarea BiO a produselor.

Noi am fost în vizită de lucru pentru a observa modalitatea de a cultiva legumele, dar și pentru a achiziționa plăntuțe pentru grădina noastră urbană comunitară dintr-un loc sigur, și totodată și de a le oferi elevilor noștri bucuria comuniunii cu natura. Considerăm că în era digitalizării, dragostea de natură se învață, se descoperă, se experimentează, iar copiii trebuie să fie de mici implicați în activități în aer liber. Beneficiile acestor activități sunt incomensurabile.

În poze puteți observa munca de conturare a grădinii urbane comunitare:

                                                                             

Tot în cadrul proiectului Grădinescu am cuprins și campania de educație ecologică completă – „Reciclează și Baterel te premiază” ce pune accent pe colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lecții interactive online despre reciclare și provocări tematice.

Obiceiurile și comportamentele pozitive se învață, și cu cât mai timpuriu, cu atât mai bine, ,,Baterel – Eroul Reciclării” este un proiect ambițios care își propune să contribuie la dezvoltarea unei culturi a reciclării în rândul generației tinere. În primii zece ani, un copil învață jumătate din ceea ce va învăța pe tot parcursul vieții sale și tot atunci învață diferența dintre bine și rău. Scopul acestei campanii a fost una de conștientizare a importanței reciclării de către fiecare individ în parte care ne oferă șansa unui viitor mai bun, mai curat pentru planeta noastră.

Proiectul Grădinescu a trecut și printr-o situație de criză  în mai 2019, când grădina urbană comunitară a fost afectată de furtuna torențială cu grindină care s-a abătut asupra orașului Baia Mare. Personalul școlii și elevii au muncit din greu pentru a repara daunele lăsate în urmă de furtună.

Mai multe puteți vedea aici – furtuna devastatoare la Baia Mare 

 

Totuși, datorită muncii în echipă, dăruirii și pasiunii copiilor și personalului școlii pentru natură, grădina noastră urbană comunitară a fost repusă pe picioare, astfel că am avut o vară plină de roade proaspete și sănătoase.

Și cum nu am putut consuma tot ce s-a produs în timpul verii, luna octombrie a venit cu un eveniment frumos deschis publicului băimărean doritor de a cunoaște informații despre permacultură și beneficiile grădinăritului în viața copiilor. S-au făcut ateliere de pus murături, vizitatorii au putut vizita grădina urbană comunitară unde au putut observa straturile supraetajate, element central al permaculturii, adăpostul de insecte realizat de copii cu ajutorul cadrelor didactice, zona spiralei plantelor aromatice, grădina cu fluturi,  producătorii mici locali au fost invitați să își prezinte produsele, au fost seminarii de informare, copiii au pregătit un moment inspirat din cultura japoneză – Ritualul ceaiului. 

Mai multe informații utile și poze puteți regăsi pe pagina oficială a Grădinii Urbane Comunitare – Grădinescu Baia Mare – Școala Internațională

Dar și pe canalul de Youtube al școlii : Provocările Frunzei

Suntem împreună pentru EDUCAȚIE !